Liegen

LIEGEN MAG NIET, TOCH?

“Mama, wat is een leugentje om bestwil?” Ja, hallo! We zijn in het stadium “liegen mag niet”, deze vraag komt echt te vroeg. “Nou…eh…dat het soms, heel soms niet zo erg is om te liegen”. “Maar liegen mag niet?!” “nee, nou, ja, nee, eh…nou als jij mijn tekening heel lelijk vindt bijvoorbeeld, dan zeg je misschien ik vind hem niet zo leuk, maar je wil eigenlijk zeggen bluh lelijk’. “Dat is dan toch geen liegen?” Pffff  jezus!

 

 

 

 

GILLES DE LA TOURETTE VAN DE WAARHEID

Leugentje om bestwil, wat vind ik daar eigenlijk van? Ooit zei een vriendin tegen mij ‘weet je wat wij hebben? Wij hebben Gilles de la Tourrette van de waarheid”. Maar mijn Gilles is wel onder controle. Ik kan liegen om bestwil en dat stemmetje dat zegt “oooh, je liegt!!!” dat negeer ik gewoon. Maar wat wil ik mijn kind leren? Ik wil dat ze leert uit te komen voor haar mening. Dat het vaak gewaardeerd wordt als je vanuit overtuiging spreekt in plaats vanuit verwachting. Dat je je weet aan te passen, zonder jezelf weg te cijferen. Dat je jouw waarheid een plek weet te geven zonder iemand pijn te doen of met vraagtekens achter te laten. Wanneer heb ik eigenlijk voor het laatst bewust gelogen? Ik zeg niet tegen vriendinnen dat ik hun nieuwe schoenen leuk vindt, als ik ze niet leuk vind. Maar ja, dat is een voorbeeld voor op de middelbare school. Ik probeer lieg-loos door het leven te gaan, maar ik geloof niet dat dat kan. Ik denk dat ik onbewust heel wat aflieg, maar wanneer dan?    

 

KEIHARD GELOGEN

Ja, ik weet het!! Gisteravond dochter en vriend gingen naar atletiek, voor het eten. Dus voor een beetje energie namen ze een plak ontbijtkoek met pindakaas. Gatver! “Dit is heel lekker!”. “Ieuw, super vies!”. “Hoe kan je dat nou zeggen je hebt het nog niet eens geproefd?!” “Jawel hoor! Want jullie eten dit vaker en vorige keer heb ik geproefd; super vies!”. Dat ze het vaker eten is waar, maar heb ik vorige keer geproefd? Ik geloof het niet; ik zei dat alleen omdat “Je hebt het nog niet eens geproefd” een keigoed argument is. Een argument waar ik niet van terug had en ik had op dat moment geen zin om de conversatie niet in mijn voordeel te laten eindigen. Dus daar was ie! Mijn leugentje, om mijn bestwil.

 

 

Share on Facebook
Please reload

Blogs
Please reload